Sołectwo Siółko z powodzeniem reprezentowało naszą gminę w tegorocznym konkursie kulinarnym Smaki Górnej Biebrzy „Podejdź no do rzeki”. Konkurs organizowany jest przez gminę Dąbrowa Białostocka, tegoroczna edycja odbyła się świetlicy wiejskiej w Kamiennej Starej.
W konkursie wzięły udział drużyny z: Lipska, Sztabina, Nowego Dworu i Dąbrowy Białostockiej.
- Uczestnicy nie tylko zaskoczyli oceniających smakiem, ale również pomysłowością. Na stole znalazł się nawet jeż (nie mięsny, ale owocowy). By dostać się do ucieranego marcinka przygotowanego przez harcerzy trzeba było ominąć opancerzonego strażnika słodkich wód.
Na stołach znalazła się dziczyzna, słonina, paprykarz, faszerowane jajka, ryby, wędliny, pierogi, domowe wypieki, kompot z pigwy – relacjonują uczestnicy konkursu.
Drużyny miały za zadanie przygotować dania w trzech kategoriach: ryba, przystawka i deser. Jury w składzie: Alicja Rysiejko - Starostwo Powiatowe w Sokółce, Andrzej Grygoruk - Biebrzański Park Narodowy, Maciej Sulik - Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury w Dąbrowie Białostockiej i Halina Raducha - Dąbrowskie Stowarzyszenie Produktu Lokalnego po ocenieniu wszystkich dań przyznało nagrody:
I miejsce w kategorii Ryba - sołectwu Siółko za karpia na ciepło,
I miejsce w kategorii Przystawka - sołectwu Kamienna Stara za pierogi francuskie z kurczakiem i warzywami,
I miejsce w kategorii Deser - sołectwu Jastrzębna Druga za ciasto metrowiec.
Wyróżniono sołectwo Reszkowce za tort owocowy motylek i drużynę Złote Lwy za marcinka ucieranego.
Wszyscy laureaci otrzymali nagrody ufundowane przez: Starostwo Powiatowe w Sokółce, Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego i Urząd Gminy w Dąbrowie Białostockiej.
Zwycięzcom serdecznie gratulujemy, zwłaszcza autorkom karpia na gorąco z Siółka!